Collageen is belangrijk voor het gehele lichaam!

Want wat is nu precies collageen? Wat doet het? En vooral hoe kunnen we de aanmaak van collageen stimuleren? Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit in je lichaam. Als onderdeel van het bindweefsel zorgt het door het gehele lichaam voor stevigheid. Het houdt organen en weefsels als het ware op hun plek. Botten, pezen en banden, maar ook haren, nagels en de huid bestaan uit collageen. Collageenvezels zorgen voor stevigheid. Elastine een ander belangrijk eiwit in het bindweefsel, is daarnaast verantwoordelijk voor de elasticiteit van de huid.

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de stevigheid en elasticiteit van de huid,Wist je dat je van suikers rimpels kunt krijgen? Heel simpel gesteld zetten de suikers zich vast op het collageen in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt. Ook roken zorgt voor een verlies van de elastine en collageenvezels. Dat is een van de redenen waarom rokers sneller diepere rimpels krijgen. Blootstelling aan de zon blijft uiteindelijk de grootste huidveroudering. Hoe meer het collageen beschadigt raakt, hoe meer het bindweefsel in stevigheid en flexibiliteit afneemt. Het gevolg: rimpels, plooien en verzakking van de huid.

En dan nu de vraag waar we allemaal antwoord op willen… Hoe kunnen we de afbraak van collageen in de huid tegengaan?Beperk afbraak van collageen door je te beschermen tegen de zon bijvoorbeeld door een crème met een hoge SPF te gebruiken. Daarnaast kun je een dieet volgen wat veel eiwitten bevat in de vorm van vette vis, het liefst met veel omega 3 vetzuren!In onze blog over Omega 3 kun je meer informatie vinden over omega 3 bij ons in de salon.  Een hele mooie manier om de huid te stimuleren is bindweefselmassage. Deze massage vorm stimuleert de aanmaak van elastine en collageenvezels, verstevigt de huid, stimuleert de doorbloeding en verbetert de aanvoer van voedingsstoffen.

Heb je naar aanleiding van deze blog over collageen nog vragen dan staan we natuurlijk voor je klaar!